Resurse si informatii utile

4 Intrebari care te pot ajuta sa identifici tipul de leadership mostenit

sursa - Entrepreneur
sursa – Entrepreneur

Despre leadership se scrie din ce in ce mai mult in ultima perioada. La fel ca si in educatia copiilor, in aceasta miscare de personal in care sunt implicati lideri, vechi si noi, este foarte important exemplul personal.

Am putea spune ca un nou lider poate aduce cu sine mostenirea celui care i-a fost la randul sau lider. Si cand spun asta ma gandesc inclusiv la greselile celui care i-a fost mentor, la stereotipurile lui, ale celui al carui exemplu il urmeaza acum, folosind practic acelasi scenariu de leadership.

Cel mai des intalnit stil de leadership, care se transmite ca o mostenire de la o generatie la alta, este cel autoritar. Noii lideri, odata ce au promovat, isi pun deoparte munca si incep sa comande celor din jur. Este evident ca aleg sa adopte acest stil de leadership pentru ca asta este ceea ce au vazut, este ceea ce au facut altii cu ei in trecut. Se pare ca resentimentele sunt greu de depasit. Acesta este ceea ce se cheama un leadership mostenit, simplu, comfortabil, familiar celui care il practica, fara surprize.

Aici intervine generatia Millennials, cu tineri dispusi sa experimenteze, sa puna intrebari, sa provoace schimbari, sa critice la propriu si sa corecteze. Poate ca ar fi bine ca fiecare dintre lideri sa incerce sa se adapteze starii de spirit a generatiei Millennials si sa-si puna intrebari legate de tipul de leadership pe care l-au mostenit. Unii s-ar putea sa constate ca au ales bine in timp ce altii s-ar putea sa realizeze ca ar trebui sa-si regandeasca filozofia de leadership.

Pentru a-ti pune oarecum la indoiala felul de leadership pe care il practici, cu scopul de a te asigura ca este cea mai buna varianta, pune-ti urmatoarele 4 intrebari:

 • ce stil de leadership imi place, ce stil vreau sa adopt?
 • ce stil de leadership este potrivit cu abilitatile mele?
 • ce stil de leadership va fi eficace in mediul pe care il conduc?
 • stilul pe care il adopt va spori sau va diminua atingerea obiectivelor?

Mai exista intrebari ajutatoare pentru orice manager, sau mai bine zis pentru cei care se indrepta catre si isi doresc performanta. Iata cateva dintre acestea:

 • au nevoie oamenii mei de multa atentie?
 • detin eu informatia de specialitate pe care oamenii mei au nevoie sa o acceseze?
 • catre ce suntem orientati? catre Client, catre calitate, catre eficienta, catre securitate?
 • conduc eu oameni care fac efectiv ceea ce faceam si eu inainte?
 • stabilesc viziunea sau o implementez?
 • se potrivesc oamenii mei unui stil particular de leadership?
 • cum se preteaza mediul de lucru unui stil fata de celalalt?

Bineinteles ca fiecare manager isi poate crea propria lista de intrebari menite sa-l faca sa inteleaga ce stil de leadership se potriveste mai bine nevoilor sale. Si daca va alege un stil potrivit de leadership, poate sa fie sigur ca foarte multe lucruri si probleme se vor rezolva de la sine, in mod natural.

Pune-ti, deci, sub lupa stilul de leadership mostenit si cauta sa construiesti si sa oferi cele mai bune experiente echipei si organizatiei tale.

Intreg articolul din Entrepreneur, aici.

(P)

Oferta Centype pentru luna in curs!

campanii-cursuri-vanzari-customer-care-leadership-soft-skills-centype

Pentru a comanda sau pentru a afla mai multe detalii despre orice oferta, serviciu sau produs Centype iti recomandam sa iei legatura cu un Consultant:
Telefon:+40749052052 sau @mail:contact@centype.ro

Centype pune la dispozitia colaboratorilor si partenerilor nostri o gama generoasa traininguri si unelte utile care ajuta la imbunatatirea performantei organizationale si individuale.
Cursuri Vanzari | Cursuri Customer care | Cursuri Leadership | Cursuri Abilitati Individuale (Soft Skills)

, , , ,

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu