Invatarea Experentiala – Ciclul KOLB

David Kolb

David Kolb

David Kolb este recunoscut in mediul academic pentru studiile privind inventarierea modelelor de invatare. Modelul dezvoltat de el poate fi descris folosind doua elemente continue: experiente active/observatie-reflectie si conceptualizare abstracta/experienta concreta.

Folosind modelele oferite de David Kolb, adoptate la scara larga in institutiile de instruire continua pentru adulti, Centype isi bazeaza programele de instruire pe zona experentiala a invatarii: exercitii individuale si de grup, workshopuri, workshopuri comparative, role play-uri, toate acestea ridicand gradul de absortie a informatiei, tehnicilor si uneltelor livrate cu peste 300%. Practic, per ansamblu, cursurile si seminariile Centype au o medie de 75% exercitii si modele practice, ceea ce le face usor aplicabile in activitatea de zi cu zi.

Participantii la cursuri gasesc mult mai usor legatura intre modele prezentate si provocarile zilnice, cursurile si seminariile au un grad ridicat de interactivitate si participare.

Ciclul de invatare experentiala contine patru elemente:

  • Experienta concreta
  • Observatii si reflectii asupra experientei concrete
  • Formarea unor concepte abstracte bazate pe observatii si reflexii
  • Testarea noilor concepte

Ciclul se repeta pentru fiecare concept, tehnica sau metoda predata.

Cele patru elemente sunt esenta unei spirale de invatare, care poate porni din orice punct, dar care de obicei incepe cu Experienta concreta.

Mergand mai departe cu explicarea ciclului KOLB, putem spune ca acesta imbina invatarea clasica pe ciclul: Reflexie, Intelegere, Decizie, Aplicare cu ciclul de invatare inovativa: Creatie, Decizie Aplicare, ambele fiind contopite intr-un ciclul nou, complet si mult mai puternic: Reflexie, Intelegere, Creatie, Decizie, Aplicare.

Mai mult, pentru ca modelele prezentate la curs sunt create pe baze reale de catre participanti si au, intr-un procent foarte mare, amprenta acestora, sunt mai usor acceptate si puse in practica mai repede, cu mai putin efort.

ciclul-de-invatatre-KOLB-Centypesursa: http://www.weebly.com/

1 comentariu.